CV-Installatie wat is het?

Wanneer we verwarmen vanuit een centraal punt spreken we over centrale verwarming. Dit is meestal de cv-ketel die met aardgas wordt verwarmd. Het totale cv-installatie systeem bestaat uit 3 componenten:
de cv-ketel, de radiator of convector en de thermostaat. Er zijn verschillende soorten en typen cv-ketels op de markt, wat het lastig kan maken bij de aanschaf van een ketel. Raadpleeg bij twijfel daarom altijd een vakkundig installatiebedrijf.

Er zijn verschillende soorten cv-ketels:

 • de HR-ketel (Hoog Rendement).
  Deze ketel geeft een rendement van meer dan 100%.
 • de solo ketel.
  Bij een solo ketel kies je voor alleen gebruik voor de centrale verwarming.
 • de combiketel.
  Bij een combiketel kies je, naast gebruik voor de centrale verwarming, ook voor gebruik voor waterverwarming in de douche en keuken. Hangt er op die plek een geiser, dan hoeft er geen combiketel aangeschaft te worden.
 • de UHR ketel (Ultra Hoog Rendement).
 • de HR-e ketel. Zeer hoog rendement omdat de ketel zelf elektriciteit aanmaakt.
 • de VR-ketel (Verhoogd Rendement).
  Deze ketel mag niet meer gemaakt worden, enkel voorraad mag nog geïnstalleerd worden.
 • radiator.
  Door de buizen van een radiator loopt straling wat ervoor zorgt dat het water binnenin verwarmt wordt.
 • convector.
  Een convector verwarmt een ruimte door het verwarmen van aangezogen koude lucht. Aan de onderkant van een convector zit een batterij in de vorm van een smalle buis. De aangezogen koude lucht wordt door de batterij verwarmd en stijgt op als warme lucht. Een convector is zowel te plaatsen in de vloer als langs een wand. Wandbevestiging is minder prettig voor mensen met een allergie omdat zij de aangezogen lucht warm inademen.

Wat kost een CV-Installatie?

De prijs voor het installeren van een cv-ketel bestaat uit materiaal en arbeidskosten. De kosten kunnen sterk variëren en hangen van verschillende factoren af. Is bijvoorbeeld het aanschaffen van materiaal budget gebonden, moet de ketel op een andere plek komen wat zorgt voor extra kosten voor aanleggen van nieuw leidingwerk, wordt het aanleggen van de afvoer condensafvoer of dakafvoer etc. Belangrijk is de keus die je maakt in prijs, stookkosten en het onderhoudscontract. De ketel kan een hoge aanschafprijs hebben, maar weegt dit op tegen de lange termijn besparing? Zijn de stookkosten lager bij een duurdere ketel? Binnen welk termijn is de aanschaf van de ketel terugverdient? Kijk ook goed naar de service die gegeven wordt binnen een onderhoudscontract en bepaal je eigen behoefte hieraan. Er zijn natuurlijk ook kosten te besparen door een groot deel zelf te doen als je handig bent. Echter geldt dit niet voor het gehele proces en dient de ketel, voor de garantie en de veiligheid, door een monteur geïnstalleerd te worden. Geld is te besparen door bijvoorbeeld je cv-ketel te leasen, subsidie aan te vragen waardoor de aanschaf van duurdere ketels aantrekkelijker wordt, de cv-ketel buiten het seizoen aan te schaffen of in te gaan op acties waarbij de ketel incl. installatie voor een laag bedrag wordt aangeboden.