Warmtepomp. Wat is het?

Wilt u op een verantwoorde, duurzame manier uw woning verwarmen, dan is het de moeite waard om de installatie van een warmtepomp te overwegen. Een warmtepomp gaat op een slimme manier om met warme lucht, de bodem en het water dat in de grond zit. Stijnen BV informeert u graag over de werking, de mogelijkheden en de voordelen van warmtepompen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een systeem dat in staat is om op die verschillende manieren warmte te onttrekken: uit de buitenlucht, de bodem en het grondwater.

Bij verwarming uit de buitenlucht wordt warmte uit de buitenlucht onttrokken. Deze warmte wordt gebruikt om uw water te verwarmen.
Bij verwarming middels grondwater wordt het grondwater naar boven gepompt. Hier wordt vervolgens de warmte uit onttrokken. De warmte wordt gebruikt om uw woning te verwarmen, en het koude retourwater wordt teruggeleidt in de grond.

Bij verwarming middels de bodem maakt u indirect gebruikt van de warmte van de zon. De zon verwarmt het aardoppervlak. Door leidingen onder de grond te plaatsen, kan die warmte uit de bodem onttrokken worden en gebruikt worden voor de verwarming van uw woning.
Houdt u er rekening mee dat bij de installatie van een bodem warmtepomp ingrijpende werkzaamheden nodig zijn om de leidingen in de grond aan te leggen. Heeft u een bestaande woning, dan zijn buitenlucht- en grondwaterwarmtepompen eenvoudiger om toe te passen.

Koeling

Een warmtepomp kan echter niet alleen verwarmen. Gedurende de warmere seizoenen kunt u hetzelfde susteem gebruiken om uw woning te koelen. Hierbij wordt dan het koude grondwater gebruikt in plaats van het warme. U heeft met een warmtepomp dus geen apart airconditioning systeem nodig.

Rendement

Het gebruik van warmtepompen kan u flink wat voordeel opleveren. De hoeveelheid energie die een warmtepomp levert, in verhouding tot de energie die het systeem nodig heeft om te functioneren, noemen we het Coëfficiënt Of Performance (COP) principe. Een warmtepomp kan gemiddeld 75% van de warmte die nodig is om een gemiddelde woning te verwarmen zelf genereren. De overige 25% van de energie is nodig om de warmtepompen te laten functioneren. Met andere woorden: als u €25 aan energie investereert, genereert u €100 aan warmte.

Stijnen BV is een specialist op het gebied van warmtepompen. Wij kunnen voor u in kaart brengen wat uw investering is en hoeveel rendement u kunt behalen. Laat u overtuigen door de voordelen!

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Nieuwsgierig naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem dan nu nog contact met ons op