Omdat de besmetting met legionella zo gevaarlijk is, heeft de overheid de zorgplicht ingesteld. Ieder bedrijf of instelling moet de gevaren van zijn waterleidinginstallatie weten. En indien nodig maatregelen nemen. Anders kun je hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden. Dat is nog al wat, zeker als je een klein bedrijf hebt of een clubhuis runt als kleine vereniging. Maar hoe kun je weten waar je op moet letten en wat je moet doen?

Wat is Legionella

Legionella is een bacterie die zich ontwikkelt in water dat lange tijd stil staat, bijvoorbeeld in een watersysteem waarin tijdelijk geen doorstroom mogelijk is. Dit kan voorkomen in een leiding die langere tijd niet is gebruikt. Vooral bij een hogere temperatuur is dit de ideale plek voor een bacterie om te groeien. De bacterie verspreidt zich vervolgens via kleine waterdruppeltjes, die worden ingeademd. De meeste mensen weten wel dat legionella levensgevaarlijk kan zijn, maar waarom het nou zo’n sluipmoordenaar is, is minder bekend. In tegenstelling tot bijvoorbeeld koolmonoxide, die direct slachtoffers maakt, zit er tussen de besmetting met legionella en de eerste ziekteverschijnselen best wat tijd. De link met besmet water wordt dan niet direct gelegd en er wordt te laat met behandeling met antibiotica gestart.

Risicoanalyse

Dit is iets wat je als bedrijf voor je personeel en klanten, of als vereniging voor je leden, te alle tijden wil voorkomen. Om er achter te komen of jullie installatie een risico voor de volksgezondheid vormt, bestaat er de risicoanalyse, ook wel een risicocheck genoemd. Hiermee loop je stap voor stap de hele installatie na en spoor je eventuele risico’s op. Download hier de checklist.

Vakkundig oplossen

Als je op de checklist meerdere vragen met “ja” of “weet ik niet” beantwoord hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk maatregelen te treffen. Ondanks dat de maatregelen om legionella te voorkomen niet heel drastisch zijn kunt u dit beter door een specialist laten doen. Ook het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) adviseert om niet zelf aanpassingen aan de waterinstallatie te doen, maar hier een erkend installatiebedrijf voor in te schakelen. Zo weet u zeker dat het vakkundig gebeurt en uw (drink)water echt veilig is.

Maar ook als je na het doen van de analyse niet zeker weet of je het goed hebt gedaan of toch twijfelt of het watersysteem veilig genoeg is, neem dan geen risico en laat Stijnen BV een legionella onderzoek doen. Zeker als er een sanitaire voorziening is die langere tijd niet gebruikt is. Wij doen de analyse, bieden advies, kunnen legionella bestrijden en het in het vervolg helpen voorkomen.

Loodgietersbedrijf Stijnen is specialist in legionellabestrijding en stelt veiligheid bij watervoorzieningen voorop.