Regelmatig krijgen wij vragen van mensen over het veilig gebruiken van watervoorzieningen in en om het huis. Zeker als er ergens een uitbraak van legionella in het nieuws geweest is, maken mensen zich ongerust over de veiligheid van het water bij hun thuis. Met wat eenvoudige aanpassingen of kleine handelingen zorgt je ervoor dat het water veilig gebruikt kan worden.

Mensen maken zich vooral zorgen als ze langere tijd niet thuis zijn geweest, bijvoorbeeld vanwege vakantie. Die zorgen zijn begrijpelijk, aangezien legionella zich bij lagere temperaturen in stilstaand water makkelijk kan vermenigvuldigen. Daardoor is er in en om het huis in een aantal gevallen een verhoogd risico. Dit komt vooral voor wanneer de watertemperatuur tussen de 25 en 60 °C is. Met onderstaande tips helpen we je om in en om het huis voor veilig watergebruik te zorgen.

In huis

Zonneboilers

Bij zonneboilers kan de temperatuur in het voorraadvat sterk wisselen en soms maar 45 °C zijn. Een temperatuur waar de legionellabacterie van houdt. Door te zorgen dat de zonneboiler goed geïnstalleerd en afgesteld is, kan een legionella-uitbraak voorkomen worden. Als de temperatuur minimaal op 60 °C is afgesteld, is de zonneboiler veilig te gebruiken.

Douche

Wanneer het water in het warmwatertoestel afgesteld is boven de 60 °C is er geen enkel risico en kan er met een gerust hart gedoucht worden, ook na weken van afwezigheid. Is het toestel afgesteld op lagere temperaturen, of indien je daar over twijfelt, is het verstandig om de douche 5 à 10 minuten met heet water door te laten lopen. Leg de douchekop bij de afvoerput of in een emmer met water om verneveling en inademing van het water zo veel mogelijk te voorkomen. 

Bubbelbad

De risico’s bij het gebruik van een bubbelbad hangen af van het type bad en het warmwatertoestel dat erbij hoort. De risico’s worden aanzienlijk verkleind als het bubbelbad gevuld wordt met warm water uit een warmwatertoestel dat is afgesteld op minimaal 60 °C. Laat na gebruik het bad altijd leeglopen. Maak het bad regelmatig schoon met chloor. Indien het bad langere tijd niet gebruikt is, is het verstandig om het eerst te vullen met water van 60 °C of heter. Laat dit gedurende 5 à 10 minuten bubbelen alvorens het bad leeg te laten lopen. Hierna is het bad weer veilig te gebruiken.

In de tuin

Fontein

Een fontein zorgt voor sfeer in de tuin. Maar het kan ook een bron voor een legionellabesmetting zijn door de verneveling die ontstaat. Ververs daarom regelmatig het water om besmetting te voorkomen.

Tuinslangen en -sproeiers

Een tuinslang waar een laagje water in zit is de ideale plek voor de legionellabacterie om te kunnen groeien. Zeker wanneer de slang in een hoek van de tuin ligt waar de zon op staat. Zorg daarom altijd dat de slang helemaal leeg is alvorens hem op te bergen. De beste plek daarvoor is op een koele en droge plaats. Zo ben je telkens als je de tuin sproeit of de auto wast ervan verzekerd dat het water schoon en veilig is.

Wil je weten je of de warmwatervoorzieningen in je huis goed afgesteld zijn en ze veilig water bieden? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten staan voor je klaar.