Nederland staat bekend om zijn goede drinkwater. Water is overal beschikbaar, het is veilig en de kwaliteit is hoog. Toch zijn er nog huizen met loden leidingen waar gemeenten zich zorgen om maken. Loodinname kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Nu.nl plaatste onlangs een artikel over het waarom gemeenten zich zorgen maken over de loden leidingen in Nederland. Het onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan De Gezondheidsraad deed in 2019 onderzoek naar loodinname via leidingwater. Het advies dat ze uitbrachten, was reden voor gemeenten om actie te ondernemen. Zo gaan bijvoorbeeld de gemeenten Rotterdam en Utrecht per direct controleren of gemeentelijke gebouwen loden leidingen bevatten. Amsterdam heeft aangegeven deze leidingen in hun gemeentelijke panden te vervangen. Maar wie lopen er eigenlijk gevaar en hoe groot is het risico?

Wat is het gevaar van loden leidingen?

Een hoge loodinname vergroot bij volwassenen het risico op hart- en vaatziekten en nierfalen. Ook zwangere vrouwen (vanwege het ongeboren kind), zuigelingen (die flesvoeding met kraanwater krijgen) en jonge kinderen lopen risico. Bij (ongeboren) kinderen kan de ontwikkeling van de hersenen geremd worden en een lager IQ veroorzaken.

Hoe weet je of je huis loden leidingen heeft?

Sinds 1960 is het gebruik van loden leidingen verboden. Het gaat dus om gebouwd huizen voor 1960. Gelukkig zijn in veel oude huizen de loden leidingen al vervangen. Is je huis ouder en twijfel je over de leidingen? Laat dan door een erkend loodgietersbedrijf uitzoeken wat voor leidingen er in je huis aanwezig zijn.

Leidingen in nieuwbouw kunnen ook risicovol zijn, maar hoeft niet

Het artikel van Nu.nl geeft aan dat er in nieuwbouw huizen ook gevaar voor een hoge loodinname kan zijn. De koppelstukken kunnen namelijk de eerste maanden een verhoogde concentratie van lood afgeven. Nou geldt dit gelukkig niet voor leidingen die aangelegd zijn door loodgietersbedrijven, zoals Stijnen B.V., die aangesloten zijn bij Techniek Nederland. Wij solderen altijd loodvrij!

Weet je niet zeker of je huis loden leidingen bevat? Twijfel niet langer over de veiligheid van je drinkwater, maar neem contact met ons op. Wij kunnen de leidingen controleren en indien nodig vervangen door loodvrije.