Legionella is een bacterie die in onschuldige hoeveelheid altijd in het water aanwezig is, maar uit kan groeien tot gevaarlijke proporties in water dat lange tijd stil staat. Zeker in de zomer neemt dit risico snel toe. De hogere temperaturen zorgen voor een fijn broedklimaat. En als leidingen door een vakantieperiode, bijvoorbeeld in sportverenigingen en scholen, langere tijd niet doorgespoeld worden, neemt de kans extra snel toe. Belangrijk dus om te voorkomen dat er een uitbraak plaats kan vinden. Met deze vijf tips helpen wij u graag op weg.

1. Stel de boiler of combiketel goed af, op tenminste 60 graden. In water van tussen de 20 en 60 graden kan legionella zich makkelijk vermenigvuldigen, vooral als het water stilstaat. De bacterie kan echter niet leven bij temperaturen boven de 60 graden.

2. Gebruik elke week alle koud- en warmwaterkranen.

3. Indien de kranen een week of langer niet gebruikt zijn, laat dan de koud- en warmwaterkranen 5 minuten lopen. Vergeet hierbij niet ook het kraantje in het schoonmaakhok, het fonteinkraantje bij het toilet en de toiletten zelf.

4. Laat tuinslangen, bijvoorbeeld om het sportveld mee te besproeien, na gebruik helemaal leeglopen. Als er geen water achterblijft kan er ook geen legionella achterblijven.

5. Maak niet zelf aanpassingen aan de (drink)waterinstallatie, maar laat dit doen door een erkend installatiebedrijf. Zo voorkomt je dat je denkt dat alles veilig is, maar het achteraf toch niet goed bleek te zijn.

Let wel: als je gespoeld hebt betekent het niet dat er helemaal geen legionella meer aanwezig is, aangezien deze in onschuldige hoeveelheid altijd aanwezig is in de grond en in het water. Alert blijven is belangrijk.

Heb je vragen over het voorkomen van een legionella-uitbraak of heb je hulp nodig bij aanpassingen aan je waterinstallatie, neem dan vrijblijvend contact met ons op.