Steeds meer mensen kiezen voor het gemak van vloerverwarming. Nooit meer koude voeten en het hele huis wordt gelijkmatig verwarmd. Maar daar waar waterleidingen zijn ligt het gevaar op legionella op de loer. Hoe dat zit en hoe je een legionella-uitbraak kunt voorkomen lees je hieronder.

Wat legionella is

Legionella is een bacterie die in onschuldige hoeveelheid altijd in water aanwezig is, maar kan uitgroeien tot gevaarlijke proporties in water dat lange tijd stil staat. Bijvoorbeeld in een watersysteem waarin tijdelijk geen doorstroom (mogelijk) is. Dit kan voorkomen in een verstopte afvoer maar ook in een leiding die langere tijd niet is gebruikt. Vooral bij een hogere temperatuur (tussen de 25 en 60 °C) is dit de ideale plek voor de bacterie om te groeien. De bacterie verspreidt zich vervolgens via kleine waterdruppeltjes, die worden ingeademd. Van legionella kun je ernstig ziek worden. Een uitbraak voorkomen is altijd beter dan te moeten genezen. 

Vloerverwarming in zijn werk

De elementen van de vloerverwarming lopen onder de vloertegels door. Het kan ook gelijk in de betonnen vloer gestort worden. Door de leidingen die onder of in de vloer liggen wordt warm water rondgepompt. De temperatuur van het water ligt meestal tussen de 25 en 35 °C. Omdat de leidingen door de hele ruimte gelijkmatig verdeeld zijn, wordt de warmte ook gelijkmatig afgegeven.

Legionellagevaar bij vloerverwarming

Ondanks dat het water in de vloerverwarmingsleidingen de ideale temperatuur voor de legionellabacterie heeft, zit hier niet het gevaar. Vloerverwarming is een afgesloten circuit en komt dus niet in aanraking met ons consumptiewater. Dit water wordt namelijk rondgepompt, terwijl legionella stilstaand water nodig heeft om zich te vermeerderen. Het grootste gevaar zit hem in waterleidingen die dicht bij de vloerverwarmingsleidingen lopen (of elkaar kruisen) en mee opgewarmd worden terwijl het water hierin stilstaat. Het gaat hierbij om zowel warm- als koudwaterleidingen die niet of weinig gebruikt worden.

Hotspots

De plekken waar dit gebeurd worden hotspots genoemd. Voor je vloerverwarming aanlegt is het dus heel belangrijk om te kijken hoe de leidingen het beste kunnen komen te liggen om te voorkomen dat de waterleidingen te dicht op de vloerverwarmingsleidingen komen te liggen. Dit kan door voldoende afstand te houden tussen de beide soorten leidingen, of door koele vloerstroken te gebruiken.

Ligt er al vloerverwarming in je huis en twijfel je of er gevaar op legionella is? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen op een adequate manier uitzoeken hoe veilig of onveilig de situatie is en wat de nodige maatregelen kunnen zijn.